2014. 11. 18.

Kritika #3 - Az elátkozott család

Az elátkozott család (katt a névre)

Kinézet:
Fejléc:
Az első, ami eszembe jutott, mikor megláttam, hogy „whao”. Nagyon szép. Szépek a színei, a textúra, a képek. Tetszik, hogy nincs agyonzsúfolva. Csak a főszereplő van rajta, és ő pont elég is. A z összemosások is jók és a cím színe valamint betűtípusa is.

Design:
Egyszerű. Ami nem is gond, mert szerintem így is nagyon jól néz ki. Az alapszínek mennek a fejléc színeihez. A háttér is megfelelő. A modulok sorrendjén sem változtatnék. Tetszik, az a megoldás, hogy a menüpontokat a történet nyelvezetének megfelelően írtad.
Láttam, hogy nem te készítetted egyébként a kinézetet, úgyhogy erről nem is beszélnék nagyon többet.

Történet:
Prológus:
Először megijedtem, hogy E/3-ban fogod írni, mert nem mindig élvezhető, de ez nálad nem jelentett problémát.
Ahogy Robert elmesélte az átok történetét figyelemfelkeltő volt.Érdekessé tette a prológust és kíváncsivá tett a többi részre. Tetszik ez a megoldás. Nem volt túl hosszú, se túl rövid. Érdekfeszítő volt. Okos megoldás.

 Fejezetek:
Személy szerint nem sokszor szoktam fantasy történeteket olvasni, de ez nem azt jelenti, hogy nem szeretem őket. Tetszik az alap elgondolás és történet. Máshol még nem is láttam ilyet, úgyhogy egyedinek is mondanám. Szókincsed is nagynak mondható, nem csak a köznyelvek szavait használod, hanem talán úgy is mondhatom, hogy korhű kifejezéseket.
Amit viszont negatívumként sorolnék fel a történetben az az, hogy néha untam. Persze még csak két rész így nem is várhatóm el, hogy a legeleje akciódús legyen, így nem is mondanám inkább negatívumnak. A másik pedig a karakterek. Nem tudok meg róluk sokat, és nincs is olyan szereplő, akit közel érezhetek magamhoz. Valószínűleg ez is abból adódik, hogy nincs még sok rész.
A lényeg, hogy ahhoz hogy egy jó kerek történet legyen az alap elgondolásból, próbáld mindig fent tartani az olvasó figyelmét, és szépen építsd fel a karaktereket. Nálam nagy hátrány, ha egyik szereplőt sem érezhetem emberközelinek, akit szerethetek.
A részek hossza megfelelő, ám a publikálás időközével nem vagyok annyira kibékülve. Szerintem az egy hónap hosszú, legalábbis én nem szeretek ennyit várni egy újabb részre. Persze megértem én, hogy az embernek más dolga is van.
Az külön jó pont, hogy nem voltál lusta külön leírni, hogy ki honnan származik stb. és hogy kifejtetted a fajokat rendesen többször is.
Összességében, ha ügyesen felépíted, akkor egy nagyon eredeti és élvezhető blogot kapunk.

Helyesírás:
Na ez az a pont ahol a legtöbbet tudok kötekedni. Természetesen ne arra gondolj, hogy eget rengető hibákat találtam, és valószínűleg a legtöbb ember észrevétlenül el is siklik felette, de én sajnos nem.
Néhányszor találkoztam értelmetlen mondatokkal: „Ámde időközben, ahogy lassanként szívébe költözött a kapzsiság és már ő akarta
megszerezni a trónt.”.
Többször is láttam – remélhetőleg- véletlen elütéseket: „Fejezete be”.
Vesszőhibákba is belefutottam, de nem sokszor.
Ami még feltűnt az igeidők közötti ugrálás és a szóismétlések egy mondaton belül. Ha valami múlt időben írsz, akkor arra figyelj, hogy ne ugorj át hirtelen jelen időre.

Összegzés:
Ha a bejegyzéseket publikálás előtt átfutod, hogy kijavítsd a hibákat, és rendesen felépíted a karaktereket, akkor biztos, hogy még több olvasód lesz.:)

Ha a kritikával kapcsolatban bármiféle kérdésed vagy ellenvetésed van ide kattintva elérsz.

*Kitti

2 megjegyzés:

  1. Kedves, Kitti!
    Először is megköszönném, hogy írtál kritikát a blogomról!
    Örülök, hogy tetszik a design - tényleg nem én csináltam.
    A karaktereket majd igyekszem még jobban kidolgozni és szerethetőbbé tenni. A cselekmény csak a most publikált részekben kissé döcögős, mert igyekszem először bemutatni az olvasóknak a szereplőket. A publikálás nem mindig lesz egy havonta, valamikor kéthetente érkezik - csak azért tart ennyi ideig, mert próbálom hosszúra írni és élvezhetőre. Igyekszek majd nem ugrálni az időben és nyelvtanilag helyes mondatokat alkotni!
    Még egyszer köszönöm a kritikát!

    VálaszTörlés
  2. Szívesen!:) A karakterek kidolgozásánál írtam is, hogy valószínű, hogy még a kevés rész miatt nem tudunk meg sokat, és azt is értem, hogy még döcögősen megy, de a bemutatásra szükség is van, úgyhogy nem is probléma!

    VálaszTörlés